Program ushqimor Bebe&Vogëlushë per 9muajsh+ 

Lista me ushqimet qe mund te blihen nga nena duke alternuar cdo jave ushqimet e ngurta te lejuara ne muajin e 9-te. 

(E reja e ketij muaji eshte perpjekja per te menjanuar blenderin, mixerin, frulatorin etj, per ta zevendesuar me grirjen e mishit me thike ne copeza te imeta dhe shtypjen me pirun te perimeve, qe kafshohen me dhembe dhe kaperdihen pa problem nga femija.

Gjithashtu heqja nga buxheti e kavanozave homogjenizat) 

 

- Frutat

• Dardha

• Molla

• Banania

• Kumbull 

• Agrume (portokall, mandarina)

• Kiwi

• Kajsi 

• Kumbull e fresket

• Rrush 

• Fik 

• Ananas i fresket 

 

- Perimet

• Patate

• Kungulleshka

• Karrota

• Kungulli portokalli

• Sallate jeshile

• Selino

• Finok

• Spinaq

• Jeshilleqe fushe (lakra, llapsana, rrenje lulekuqe, etj) te blera ne treg dhe te kontrolluara, te mbledhura nga nena ne rast se i njeh mire barishtet e ngrenshme.

 

- Bishtajat

• Thjerza te kuqe, kafe jeshile, te verdha...

• Fasule

• Pllaqi

• Bizele

• Azuki etj. Shtohen cdo dite te alternuara 10gr i shtohen supes duke alternuar cdo dite.

 

- Dritherat

• Krem orizi,

• Krem misri dhe tapioke

• Krem shumedrithera

• Krem gruri.

• KremThekre (orzo)

• Segal

• Avena

• Semolino gruri

• Makaroncin

• Biskota me glutine

• Buke thate

• Harapash (Polenta)

 

- Mishrat

• Pule

• Gjeldeti i fresket 

• Lepuri i fresket

• Proshute koto

• Leng mishi (vici)

• Leng mishi (pule)

 

- Peshk pa yndyre

• Trofte deti

• Gjuheze

• Levrek 

 

- Peshk me yndyre:

• Merluc

• Krap deti etj.

 

- Djathrat

Nenproduktet e qumeshtit

• Grana

• Parmigian

• Djathe i grire kackavall pa kripe

• Gjize e fresket

• Krem djathi tip crescenza

• Djathe dhie krem

•Djathe bebe

• Djathra te fresket

• Kos shtepie

• Kos me fruta 

• kos me biskota etj

 

- Qumeshtet

• Qumesht gjiri 

+ 2-4 biskota femijesh

• Qumesht formule i vazhdimit 

+ 2-4 biskota per femije 

 

- Elementet e sperkatjes se supes

• Djathe kackavall i grire pa ose me pak kripe.

• Parmixhian

• Grana etj

• Vaj ulliri ekstravirgjer

• Vaj soje

 

- Uji dhe cajrat

• uji natyral oligomineral

• ose uje cezme i zjere,

• ose cajrat e posacem:

• kamomili

• finoku,

• melisa etj. 

 

- Mengjes:

Pak pas zgjimit dhe higjenes

• Qumesht gjiri 

+ 2-4 biskota femijesh

• Qumesht formule i vazhdimit 

+ 2-4 biskota per femije 

 

- Zemer paradite

Ora 10.30-11.30

• Frute te grira ne rende pure 

• ose e shtypur me pirun. (Shih me siper frutat qe lejohen per 9muajsh+)

 

Dreke

Ora 13-13.30 

220-250gr gjithsej 

E Hene:

• perime te shtypura me pirun

+ mish pule te prere me thike imet 40-50gr 

+ leng mishi

+ makaroncin 

• ose dritherat rezerve 

• ose krem mielli i blere

+ 1lugez vaj ulliri ekstra virgjer

+ 1luge djathe i grire kackavall pa kripe

 

E Marte:

• perime te shtypura me pirun

+ mish vici i grire me thike imet 

+ leng mishi

+ makaroncin 

• ose dritherat rezerve 

• ose krem mielli i blere

+ 1lugez vaj ulliri ekstra virgjer

+ 1luge djathe i grire kackavall pa kripe

 

E Merkure:

• perime te shtypura me pirun

+ peshk te shtypur me pirun

+ makaroncin 

• ose dritherat rezerve 

• ose krem mielli i blere

+ 1lugez vaj ulliri ekstra virgjer

 

E Enjte:

• perime pure te shtypura me pirun

+ leng mishi 

+ makaroncin 

• ose dritherat rezerve 

• ose krem mielli i blere

+ 1lugez vaj ulliri ekstra virgjer

+ 1luge djathe i grire kackavall pa kripe

 

E Premte

• perime pure te shtypura me pirun

+ leng mishi

+ mish gjeldeti omogjenizat 

• ose i grire me thike imet 

+ makaroncin, 

• ose dritherat rezerve, 

• ose krem mielli i blere

+ 1lugez vaj ulliri ekstra virgjer

+ 1luge djathe i grire kackavall pa kripe

 

E Shtune

Perime pure te shtypura me pirun

+ Proshute koto e prere me thike imet 

+ leng mishi

+ makaroncin 

• ose dritherat rezerve 

• ose krem mielli i blere

+ 1lugez vaj ulliri ekstra virgjer

+ 1luge djathe i grire kackavall pa kripe

 

E Diele

• perime pure te shtypura me pirun

+ leng mishi

+ mish lepuri i fresket i grire me thike imet 

+ makaroncin 

• dritherat rezerve 

• ose krem mielli i blere

+ 1lugez vaj ulliri ekstra virgjer

+ 1luge djathe i grire kackavall pa kripe

 

- Zemer pasdite

Ora 17-17.30

• Krem frutash (pappa lattea) te pershtatur per femije i gatshem i blere (ose me miell dritherash te pjekur rezerve ne kushte shtepie)

• Krem biskotash te pershtatur per femije i gatshem te blere (ose me miell dritherash te pjekur rezerve ne kushte shtepie)

• Ose kos shtepie

• Ose kos shtepie+fruta

• Ose kos shtepie+biskota

• Krem frutash (pappa lattea).

Te gjithe kremrat e miellit te pasdites, qe blihen bashkohen me uje natyral te ngrohte dhe mjafton te perzihen, ndersa miellrat e dritherave te pergatitura ne shtepi duhen zjere me pare.

 

Darke

Ora 19.30-20.00

220-250gr gjithsej 

• Leng perimesh

• ose leng mishi

+ 2-3luge Grana i grire

• ose 2-3luge Parmigian i grire

• ose 2-3luge Djathe i grire kackavall pa kripe

• ose 40-50gr Gjize e fresket 

• ose 40-50gr Krem djathi tip crescenza

• ose 40-50gr Djathe dhie krem

• ose 2 trekendesha Djathe bebe

• ose Djathra te fresket krem (cdo darke zgjidhet vetem nje tip nenproduktesh qumeshti duke i alternuar)

+ makaroncin 

• ose miell rezerve 

• ose krem dritherash i blere

+1lugez vaj ulliri ekstra virgjer

 

Para gjumit. S.K (sipas kerkeses)

• Qumesht gjiri

• Ose Qumesht formule i vazhdimit.

 

 

Related Articles

blog comments powered by Disqus