Program ushqimor Bebe&Vogëlushë per femijet 8muajsh+

(Frutat qe nderhyjne ne kalendarin e ketij muaji) 

Lista me ushqimet qe mund te bleje nena per femijet 8muajsh.

Ato ushqime te ngurta qe blejme kete jave, zevendesohen me te tjerat javes tjeter, duke i alternuar te gjitha ushqimet qe lejohen muajin e 8-te. E reja e ketij muaji jane nderhyrjet e reja te frutave. 

- Frutat

• Dardha

• Molla

• Banania

• Kumbull omogjenizat.

• Agrume (portokall, mandarina)

• Kiwi

• Kajsi 

• Kumbull e fresket

• Rrush 

• Fik 

• Ananas i fresket 

 

- Perimet

• Patate

• Kungulleshka

• Karrota

• Kungulli portokalli

• Sallate jeshile

• Selino

• Finok

• Spinaq

• Jeshilleqe fushe (lakra, llapsana, rrenje lulekuqe, etj) te blera ne treg dhe te kontrolluara, te mbledhura nga nena ne rast se i njeh mire barishtet e ngrenshme.

 

- Bishtajat

• Thjerza te kuqe, kafe jeshile, te verdha...

• Fasule

• Pllaqi

• Bizele

• Azuki etj. Shtohen cdo dite te alternuara 10gr i shtohen supes duke alternuar cdo dite.

 

- Dritherat

• Krem orizi,

• Krem misri dhe tapioke

• Krem shumedrithera

• Krem gruri.

• KremThekre (orzo)

• Segal

• Avena

• Semolino gruri

• Makaroncin

• Biskota me glutine

• Buke thate

• Harapash (Polenta)

 

- Mishrat

• Pule

• Gjeldeti omogjenizat ose i fresket • Lepuri omogjenizat ose i fresket

• Proshute koto

• Leng mishi (vici)

• Leng mishi (pule)

 

- Peshk pa yndyre

• Trofte deti

• Gjuheze

• Levrek 

 

- Peshk me yndyre:

• Merluc

• Krap deti etj.

 

- Djathrat

Nenproduktet e qumeshtit

• Grana

• Parmigian

• Djathe i grire kackavall pa kripe

• Gjize e fresket

• Krem djathi tip crescenza

• Djathe dhie krem

•Djathe bebe

• Djathra omogjenizat ose te fresket

• Kos shtepie

• Kos omogjenizat

• Kos me fruta etj

 

- Qumeshtet

• Qumesht gjiri

• Qumesht formule i vazhdimit.

 

- Elementet e sperkatjes se supes

Djathe kackavall i grire pa ose me pak kripe.

Parmixhian

Grana etj

Vaj ulliri ekstravirgjer

Vaj soje

 

- Uji dhe cajrat

uji natyral oligomineral

ose uje cezme i zjere,

ose cajrat e posacem:

kamomili

finoku,

melisa etj. 

 

- Mengjes:

Pak pas zgjimit dhe higjenes

• Qumesht gjiri

• Ose Qumesht formule i vazhdimit.

 

- Zemer paradite

Ora 10.30-11.30

• Frute te grira ne rende pure. (Shih me siper frutat qe lejohen per 8muajsh)

 

Dreke

Ora 13-13.30 

210-230gr gjithsej 

E Hene:

• perime te shtypura me pirun

+mish pule ne frulator

+leng mishi

+dritherat rezerve ose krem mielli i blere

+1lugez vaj ulliri ekstra virgjer

+1luge djathe i grire kackavall pa kripe

 

E Marte:

• perime te shtypura me pirun

+mish vici ne frulator

+leng mishi

+dritherat rezerve ose krem mielli i blere

+1lugez vaj ulliri ekstra virgjer

+1luge djathe i grire kackavall pa kripe

 

E Merkure:

• perime te shtypura me pirun

+peshk te shtypur me pirun

+dritherat rezerve ose krem mielli i blere

+1lugez vaj ulliri ekstra virgjer

 

E Enjte:

• perime pure te shtypura me pirun

+leng mishi

+dritherat rezerve ose krem mielli i blere

+1lugez vaj ulliri ekstra virgjer

+1luge djathe i grire kackavall pa kripe

 

E Premte

• perime pure te shtypura me pirun

+leng mishi

+ gjeldeti omogjenizat ose i fresket ne frulator

+dritherat rezerve ose krem mielli i blere

+1lugez vaj ulliri ekstra virgjer

+1luge djathe i grire kackavall pa kripe

 

E Shtune

Perime pure te shtypura me pirun

+omogjenizat ose i fresket ne frulator

+leng mishi

+dritherat rezerve ose krem mielli i blere

+1lugez vaj ulliri ekstra virgjer

+1luge djathe i grire kackavall pa kripe

 

E Diele

perime pure te shtypura me pirun

+leng mishi

+lepuri omogjenizat ose i fresket

+dritherat rezerve ose krem mielli i blere

+1lugez vaj ulliri ekstra virgjer

+1luge djathe i grire kackavall pa kripe

 

- Zemer pasdite

Ora 17-17.30

• Krem frutash (pappa lattea) te pershtatur per femije i gatshem i blere (ose me miell dritherash te pjekur rezerve ne kushte shtepie)

• Krem biskotash te pershtatur per femije i gatshem te blere (ose me miell dritherash te pjekur rezerve ne kushte shtepie)

• Ose kos shtepie

• Ose kos shtepie+fruta

• Ose kos shtepie+biskota

• Krem frutash (pappa lattea).

Te gjithe kremrat e miellit te pasdites, qe blihen bashkohen me uje natyral te ngrohte dhe mjafton te perzihen, ndersa miellrat e dritherave te pergatitura ne shtepi duhen zjere me pare.

 

Darke

Ora 19.30-20.00

210-230gr gjithsej 

• Leng perimesh

• ose leng mishi

+ 2-3luge Grana i grire

• ose 2-3luge Parmigian i grire

• ose 2-3luge Djathe i grire kackavall pa kripe

• ose 20-30gr Gjize e fresket

• ose 20-30gr Krem djathi tip crescenza

• ose 20-30gr Djathe dhie krem

• ose 1trekendesh Djathe bebe

• ose Djathra omogjenizat ose te fresket krem (cdo darke zgjidhet vetem nje tip nenproduktesh qumeshti duke i alternuar)

+miell rezerve ose krem dritherash i blere

+1lugez vaj ulliri ekstra virgjer

 

Para gjumit. S.K (sipas kerkeses)

• Qumesht gjiri

• Ose Qumesht formule i vazhdimit.

 

 

Related Articles

blog comments powered by Disqus