Kur bebi eshte i vogël

nuk eshte e nevojshme te shendoshet nena.

Shpesh jemi kurioze:
Pesha qe fiton nena gjate shtatezanise shkon ne nje hap me rritjen e femijes ne bark? Dhe nese shendoshem pak do kem nje beb te vogel?

Ne nje shtatzani fiziologjike nuk ka lidhje mes peshes se nenes dhe madhesise se fetusit. Por nese nje nene vuan nga anoreksia eshte e sigurte qe femija e saj do te jete i vogel. Ndryshon puna ne rastin e zhvillimit te shtatezanise gjate 9 muajve si psh diabeti gravidik.

Ne kete rast eshte e mundur qe femija te linde i madh. Duhet te kuptojme qe nje peshe e mundshme e madhe ne lindje nuk eshte tregues i nje shendeti te mire, aq sa edhe mjekut i duhet ta mbaje foshnjen nen mbikqyrje duke i sugjeruar nenes nje diete a program ushqimor te posacem. Dhe nuk duhet menduar nese nena shton ne peshe foshnja e saj do te linde i madh: nese ky femije eshte "programuar" per te lindur 3.200 gr do te linde keshtu edhe pse nena do te shtoje 25 kg.

Pra nese ekografia tregon se foshnja do te linde i vogel, te hash per dy vete nuk vlen, perkundrazi mund te jete e demshme per nenen.

Edhe ngrenia e shendetshme por jo e shumte ndihmon ne keto raste.

Përgjigjet A. Regaglia pergj. e sallës së lindjes ne spitalin e Monza-s.

revista "Bashkë "

Related Articles

blog comments powered by Disqus