Cfare duhet te dije nena kur shkon tek pediatri i foshnjes ne vitin e pare te jetes!

Cfare duhet te dije nena kur shkon tek pediatri
Miremengjes te gjithave!
Shpesh me pyesin nenat ne kutine postare te B&V Bebe & Vogëlushë ne Facebook:
Cfare duhet te kete parasysh nena dhe ti behet rutine ti kerkoje "ne heshtje" pediatrit te foshnjes se saj ... por ne heshtje eeee se mos me beni ndonje procke dhe shkoni e ziheni per leshra koke me pediatrin , he ju kam rixha.

Lexoni me poshte, qe cdo nene ti behet e lehte dhe rutine te dije, se c'po ben pediatri i saj gjate muajve te pare te jetes me foshnjen e saj! Cilat matje parametrash fizike te foshnjes duhen perkthyer ne nje gjuhe te perditshme, qe te gjitha nenat te arrijne te deshifrojne me lehtesi gjuhen e huaj dhe te panjohur me te cilen perballet cdo 2-3 muaj gjate se ciles i duhet ta kete mendjen tek te veshurit dhe te zhveshurit e shpejte te foshnjes, tek nderrimi i panolinit nese foshnja jone (klasik i paperendueshem ky) vendos ta beje kaken mu para pediatrit etj si keto komplekse qe vetem nje nene e re mund ti kuptoje?

Gjithe vizitat e bebes:

Vizita Antropometrike: Pesha, gjatesia, matja e rrethit te kafkes se kokes. Kjo vizite behet brenda 45 ditesh nga lindja. Vizita e dyte per keto parametra midis muajit 2-3 te jetes.
 
Gjerat qe duhet te kuptoni mire nga pediatri i foshnjes ne viziten e pare jane: Nje kuader i pergjithshem mjekesor familjar, Perhkrimi me recete i vitamines D deri ne 2 vitet e para te jetes. dhe ai i vitamines K deri ne vitin e 3 te jetes.
Vizita manover Ortolani-Barlow per kontrollin e ankeve (gangalles me duket se perkthehet ne gjuhen e perditshme . Kjo vizite behet midis muajit te 4-6 te jetes. Njohurite e reja mbi heqjen graduale te qumeshtit te gjirit. Realizohen gjithashtu dhe teste psikometrike per gjuhen dhe perdorimin e duarve.
Vizite per shikimin dhe degjimin. Rreth muajit te 7-9 te jetes. Keshilla mbi fluoroprofilaksine.
Vizita psikomotore dhe gjuhesore. Midis muajit te 10- deri mbushjes se vitit te pare te jetes. Flitet dhe duhet te jepen keshilla nga ana e pediatrit te foshnjes per higjenen e gojes di dhe per thirrjen e vemendjes se prindit per grupin e 3-te te vaksinimit!

Related Articles

blog comments powered by Disqus