Boshatisja!

Evakuimi ne rast rreziku ne shkolla!

Boshatisja Evakuimi ne rast rreziku ne shkolla
Llojet e zileve te alarmit dhe evakuacionit
Ne raste ZJARRI: - Zilja bie ne menyre te vazhdueshme dhe te panderprere. (Te boshatiset menjehere ndertesa)
Ne rast TERMETI:
Ne momentin e lekundjeve - zilja e shkolles bie ne menyre te panderprere (te gjithe poshte bankave)
Pas lekundjeve- zile e panderprere (te boshatiset menjehere ndertesa)
REJA TOKSIKE: zilja e perhershme (te mbyllen menjehere dyer dhe dritare, qendrohet ne klase ne pritje te urdhrave, duke qendruar te qete dhe ulur).
Menyra e boshatisjes (Evakuimit)
 • - Ne rast rreziku do ti bihet ziles dhe kur te degjohet kjo e fundit, do te boshatiset klasa, ose ne rast te rese toksike duhet te rrime ne brendesi te klases.
 • - Urdhri duhet ndjekur menjehere, duke ruajtur qetesine.
 • - Eshte e nevojshme te mos levizen nga vendi cfaredolloj objektesh (canta, libra ...etj)
 • - Nxenesit duhet te lene klasen, pas nxenesit qe eshte ne kryeradhe ose me sakte nxenesi qe ndodhet me afer deres se klases te ndiqet nga nxenesit e tjere te cilet te kapur dore per dore formojne nje zinxhir per te mbajtur nje hap te njetrajtshem (uniform).
 • - Nese nje nxenes gjendet ne tualet ose ne korridor, duhet te arrije sa me shpejt deren e urgjences me te afert, pa u perpjekur te arrije klasen e vet.
 • - Per cdo kat nje i rritur duhet te koordinoje operacionet e evakuimit dhe eshte i detyruar te kontrolloje edhe nevojtoret ne rast se ka mbetur ndonje nxenes brenda tyre.
 • - Nxenesit me aftesi te kufizuara duhet te shoqerohen nga asistentet edukatore (ne shkollat ku mund te jene) dhe nga prezenca e nje te rrituri tjeter.
 • - Mesuesit e pranishem ne momentin e rrezikut duhet te koordinojne operacionet e boshatisjes, te marrin regjistrin e klases i cili permban ne faqet e fundit modulet e sigurise, te coje klasen jashte nderteses, dhe te ndihmoje nxenesit ne veshtiresi.
 • - Mesuesit duhet te arrijne piken e sigurise relative jashte nderteses.
 • - Pas evakuimit (boshatisjes) kur i gjithe trupi shkollor te jete jashte nderteses, mesuesi do te plotesoje MODULIN E EVAKUIMIT i cili permban te dhenat relative te numrit te nxenesve te klases se tij, numrin e nxenesve presente jashte nderteses dhe numrin e atyre nxenesve qe mungojne duke ia dorezuar pergjegjesit te caktuar.
 • - Personeli i rojes duhet te hape te gjitha dyert e kangjellave te jashtme, per cdo rast te mundshem te nevojes per kalimin e ambulances dhe mjeteve te shpetimit si dhe per te lejuar daljen e nxenesve nga oborri i shkolles.

- Gjithashtu personeli i rojes nuk duhet te lejoje ne ambjentet e shkolles asnje prej personave qe nuk bejne pjese ne skuadrat e shpetimit.

EVAKUIMI
Keshilla per sjelljen e nxenesve.

 

 • - Me te degjuar renien e ziles nxenesi i kryeradhes i cili eshte ngarkuar gjate provave te evakuimit per kete gje, duhet te kuptoje se c'po ndodh.
 • - Nxenesi i kryeradhes duhet te marre tabelen e rrumbullaket dhe pergatitet te udheheqe klasen drejt daljes.
 • - Te gjithe nxenesit duhet te lene cdo objekt aty ku ndodhet dhe te pozicionohen pas nxenesit kryradhe.
 • - Sapo te njihen shkaqet e rrezikut dhe udhezimet e duhura, nxenesit kryeradhe udheheqin klasen drejt daljeve te aferta duke i drejtuar ata me ane te tabeles rrumbullake.
 • Nxenesit duhet te ecin te kapur per dore dhe ne radhe indiane:
Kuke ruajtur qetesine
Nuk duhet asnjehere te vrapojne
 • - Nxenesit qe jane caktuar ne fundradhe duhet te sigurohen qe ne klase nuk ka mbetur asnje nxenes dhe ne rast se kane mbetur duhet te lajmerojne menjehere mesuesit ose bashkepunetoret e shkolles per problemet e mundshme.
 • - Nxenesit fundradhe duhet te mbyllin dyert dhe te gjithe nxenesit duhet te arrijne ti bashkohen grupit te mbedhur i cili formohet jashte shkolles.
 
Mesohune dhe beni prova per tu njohur ambjentet e shkolles.
Mos levizni asnjehere ne drejtim te kundert te grupit.
Nxenesit qe kane mbetur ne klase duhet te arrijne menjehere grupin jashte ambjenteve te shkolles duke ndjekur udhezimet e duhura per kete rast (ose shigjetat me ngjyra ne dysheme).
Ne rast se mungojne ate dite nxenesit Kryeradhe dhe Fundradhe hyjne ne fuqi normat relative te sajuara pikerisht per kete rast.

Related Articles

blog comments powered by Disqus